Kiemelt
Niki(41+)
Budapest XIII.
Kiemelt
Nina(36+)
Budapest III.

Oltásról, védettségi igazolványról, helyezetről

Rengeteg kérdés merült fel az újonnan bevezetett, védettségi igazolvány megadható paraméter kapcsán. Szeretnénk mindenkinek segíteni információval tájékozódni és elhelyezni a dolgokat.

A vírusról


Ez a covid mocsok egy nagyon kellemetlen dolog. Elsősorban légi úton terjedő viszonylag nagy halálozási mutatóval rendelkező vírus. Tárgyakon is fertőzőképes marad pár óráig, de elsősorban légi úton terjed. Ráadásul higiénia betartásával (mint pl a kézmosás) ugyan védekezhetünk, de mivel alapvetően légi úton terjed, az ellen kevésbé lehet tenni. Két dolog miatt szívás.

Egyrészt nagyon könnyen terjed, másrészt VISZONYLAG magas a halálozási és a súlyos lefolyási mutatója. Nem tűnik soknak a 3-5% halálozási szám. Kis százalék, mondhatja bárki. Viszont ha 10 milliós országban 5% os halálozási mutatóval számolunk az bizony 500.000 halottat jelentene az országban, ami egy brutális szám! Ezt próbálja minden ország elkerülni, ezért vannak a korlátozások és a védekezés. Nagyon sok fertőzött miatt az egészségügyi rendszereket leterheli, a véges kapacitások miatt előbb utóbb eljut oda egy ország eü rendszere , hogy az ellátás nem tökéletes, és ezért is nő a halálozási szám - akik megmenthetőek lennének egy tökéletesen működő rendszerben, azok közül is sokan nem lesznek megmenthetőek, ha nem jut akik megfelelő ellátás. arról nem is beszélve, ha mindenki covid beteget ápol, egyéb betegségekkel ki fog foglalkozni…. . Az biztos, hogy komolyan kell venni, a magyarországi eddigi 21.000 halott ezt jól mutatja…. :(

Fontos , hogy a vírus nem élőlény. Bejutva az emberi szervezetbe, annak sejtjeiben “kel életre”. Egyszerűen a sejtet , amibe bejutott használja arra, hogy reprodukálja magát. Kvázi mintegy mellékesen közben el is pusztítja azt….

Védekezés


Alapvetően 3 típusra bonthatjuk a dolgot.

Egyrészt a fizikai védekezés, azaz a maszk használat és a higiéniás szabályok. A maszk fizikailag akadályozza a vírus ürítését. Nem 100%-ot fog le, de csökkenti egyrészt a kiszabadult vírus mennyiséget, másrészt mivel a leheletnek fizkailag útját állja kisebb távolságra terjed. Ezzel elsősorban másokat védünk. Minket is véd, de kisebb hatékonysággal mint a környezetünket. Ez sajnos ezen a területen, amiről az oldal szól nem sokat ér, hiszen nehéz lenne gy natúr franciát úgy abszolválni, hogy közben maszkot visel a hirdető :)

A második mód a gyógyszeres kezelés. JELENLEG NINCS GYÓGYSZER. Az immunrendszer dolga, hogy legyőzze a vírust, ezt tudjuk támogatni különböző módokon. egyrészt időt adunk az immunrendszernek, hogy dolgozzon. azaz életben próbáljuk tartani a súlyos eseteket, addig amíg az immunrendszer megküzd a vírussal. Erre való a lélegeztetőgép. Hogy haladékot kap az ember, hogy az immunrendszer akkor is tudjon harcolni, ha papíron már meg kellett volna halnia a betegnek. Sajnos ennek a mutatói nagyon romlanak itthon, vannak kórházak jelenleg, ahol 20 betegből egy tud megküzdeni a vírussal azokkal közül akik gépre kerültek. A többieket elveszítik…..

Van rengeteg kísérleti stádiumban lévő gyógyszer. Az egyetlen itthon használt gyógyszer a favipiravir, ami a kezdeti stádiumban adva sokszor segít. De más jelenleg nincs.

A harmadik mód a védőoltás. Ez a hosszú távú megoldás. Ezzel bizonyos fokú védettséget szerzünk. De nem az oltás adja a védettséget. Az oltás aktivizálja az immunrendszert, kvázi felkészíti arra, hoigy ha majd élesben találkozik a vírussal, hatékonyan vehesse fel vele harcot. Ennek az egésznek akkor lesz vége, ha ez a védettség az emberek többségében kialakul. Akár oltással, akár úgy , hogy átesik a betegségen. Ettől jelenleg még messze vagyunk sajnos.

Oltásokról


Az oltás tehát azt csinálja, hogy az immunrendszert felkészíti a vírus ellen. Gyorsabban és hatékonyan tud fellépni ha megfertőződik valaki. Ma már sokat tudunk az oltásokról, bebizonyosodott a hatékonyságuk. Az oltásról 4 nagyon fontos tudnivaló van.

Az oltás nem egy láthatatlan erő teret képez az ember körül amiről lepattannak a vírusok. A vírus bejut a szervezetbe ugyanúgy mint a nem oltottaknál. ellenben az immunrendszer nem vadidegenként fogadja, hanem már fel van készülve ellene. Ezért azonnal elkezdheti a hatékony védekezést. Ezért aki belehalt volna oltás nélkül, az max tünetekkel megússza , aki pedig tünetes lett volna, enyhe vagy tünetek nélkül vészeli át.

A fentiekből következik, hogy nem az a helyzet, hogy kapunk egy szurit, és onnantól kezdve védettek vagyunk lepattan rólunk a betegség. Messze nem. Mivek minden ember immunrendszere más egyéni, hogy mennyire alakul ki védettség és mennyi idő alatt. Pl. a fiatalok immunrendszere még erős és fitt, sokkal gyorsabban és erőteljesebb immunválaszt ad az oltásra, gyorsabban felkészül a betegség ellen. Idősebb korosztályokban az immunválasz gyengébb és sokszor lassabban is alakul ki. Minden oltásnál megvan adva az az idő, amíg az immunrendszert felkészíti. És azért van az ismétlő oltás hogy dolgozzon az immunrendszer, és a minél jobb felkészültséget elérje. Mint az élsportoló, edzeni kell, a jó teljesítményért :) A nagy számok törvénye szerint mindig lesznek szerencsétlen esetek. pl. valaki úgy kapja meg az oltás hogy már fertőzött volt, csak még nem alakult ki nála a betegség, vagy még az immunrendszere nem alakította ki a megfelelő védelmet és ezért betegszik meg. Benne van a pakliban. De ez nem az oltás miatt van. Ha magyarországon eddig fél millió regisztrált beteg van/volt, akkor a két millió oltást kapottból óhatatlanul sok ezernek kell belesnie abba az idő lyukba, ami az oltás és a védettség kialakulás között található. Ez egyébként oltásonként változik, Pfizernél pl a teljes elérhető védettség kialakulás két dózissal összesen 5-6 hét. Ezért is lenne jó pl. tesztelni oltás előtt…..

Mellékhatások. Én személy szerint nem szeretem, hogy sok mindent mosnak egybe ezen címszó alatt. Nem lehet igazán mellékhatásnak tekinteni pár napos lázat, helyi fájdalmat, pár napos rosszullétet. Ez az immunrednszer válasza az oltásra. ezek valamilyen szinten természetesek, hiszen az immunrendszernek dolgoznia kell annak érdekében, hogy felkészüljön a betegség ellen. Ez az oltás lényege, hogy edze, stimulálja az immunrendszert, és megtanulja ki a taktika az adott betegséggel szemben. Nagyon kis százalékban előfordulhatnak más típusú mellékhatások, mint allergiás reakciók. Pontosan ezen ritka mellékhatás miatt van az, hogy nem csak belédvágják a tűt majd elzavarnak. Hanem maradsz a közelben, ha ilyen történik akkor kezelik, és megoldják. Senki nem halt még bele mellékhatásba. Legalábbis jelenleg nem tudunk olyan halálesetről amit oltás okozott volna - de nem kizárt, erről majd később az egyes oltások taglalásánál - egy oltásnál az astrazenecanál merült fel súlyos mellékhatás - erről később. Sokan félnek a hosszú távú mellékhatásoktól - nem kizárt hogy létezik és lesz ilyen, viszont az esélye csekély, és ahogy egyre több az oltott ember, úgy látszik, hogy nem igazán reális ettől tartani.

Az oltástól megbetegedni fizikai képtelenség.
Egyrészt az mRNS vakcína nem is tartalmaz vírust, a vektor alapú ártalmatlan vírust tartalmaz hordozónak, az inaktivált vírus pedig nem fog aktivizálódni, bejutni a sejtbe és reprodukálni magát…. Másik tévhit, hogy az mRNS majd beépül a genomba. Attól hogy vannak olyan fogalmak mint DNS meg RNS még nem úgy működik a dolog. Nem fogja megváltoztatni az emberi genomot :) Chipek és egyéb nyalánkságok. Szerencsére (vagy sajnos? - lennének előnyei az ilyen szintű nanotechnologiának. de ez egyelőre sci fi kategória…..) jelenleg nem áll úgy a tudomány, hogy emberi szemmel láthatatlanul kicsi csipeket készítsünk :)

Oltás típusok


Alapvetően 3 fata oltás van. Az inaktivált vírust tartalmazó, a vektor alapu, és a legújabb, az mRNS típusú.

Leírhatnám pontos működési mechanizmusokat. A lényeg hogy mindegyik véd, viszont egyrészt különböző hatékonysággal, másrészt ez a teljesen és tökéletes humán egyedre vonatkozik. Krónikus betegek, idősek, fiatalok, autoimmun betegek stb is ELVILeg mindet megkaphatjk, gyakoratilag mivel nincsenek tesztelve ezeken típusokon, azt adják amelyről legnagyobb eséllyel tudjuk hogy nem okoznak gondot az adott típusnál

Jelenleg magyarországon 6 vakcina van forgalomban.

mRNS típusúból pfizer és moderna Ezek a legmodernebbek. Itt kifejezetten a vírus azon része ellen készítik fel a szervezetet amivel a vírus kapcsolódik az ember sejthez és bejut. Ez egy specifikus dolog, nem az egész vírus terheli az immunrendszert, hanem a speciálisan kiválasztott rész ellen készít fel. Ezért kevésbé bolondítja meg az immunrendert pl. egy autoimmun betegség esetén. Ezért pl. nekik egyértelműen ez a fajta oltás ajánlott. Az eddigiek szerint ezek a legbiztonságosabb, leghatékonyabb, és legjobban dokumentált oltások. Sokan félnek tőle azzal a címszóval, hogy új . nem kipróbált technológia. a technológián mér régóta doloznak, évtizedek kellenek egy ilyen technológia kifejlesztéséhez. A technológia már megvolt a vírus megjelenése előtt. Már csak személyre kellett szabni. A rengeteg pénz amit ebbe öltek segített abban, hogy ilyen gyorsan legyen vakcína. Hogy egy példával illusztráljam: tudod hogyan kell lekvárt főzni. De kicsit más a recept a szilva és a baracklekvárnál. De nem kell újra kitalálni, hogy a francba is főzzek lekvárt, csak kicsit módosítani a receptet. Nagyjából itt is így működik.

adenovírus, vektor alapu Itt ártalmatlan vírusba teszik bele a koronavírusra hellemző dolgokat, ezért az értalmatlan vírus ellen kezdi a harcot az immunrendszer, mert úgy gondolja ez veszélyes, közben feltérképezi es megtanulja hogyan küzdjön ellene. Ilyen az astrazeneca és a Szputnyik valamint a Johnson & Johnson.
Legjobban dokumentált ezek közül az Astrazeneca. Szputnyik kevésbé, jelenleg EUs szinten engedélyeztetés alatt van, de hivatalosan EU szinten nincs jóváhagyva , csak országos szinten. Bizonytalanság van a hatékonysággal kapcsolatban. De az biztos, hogy alakít ki védelmet, és magyarországon nem tapasztaltak komoly mellékhatást eddig. A Johnson & Johnson nemrég került jóváhagyásra. Ez az egyetlen vakcina amiből csak egy szuri kell. Hatékonysága még bizonytalan. A vektor típusú vakcinák legjobban dokumentált változata az astrazeneca vakcinája. Utóbbi időben sok helyen, leállították az oltást, mert pár embernél vérrög képződést tapasztaltak. A WHO (és természetesen a gyártó szerint::) - hajrá indulhat a konteo:)) nincs összefüggés az oltás és a vérrögképződés között, de az ördög nem alszik ugye… Több millió oltást adtak be ebből volt pár eset.Pontosan ez a jó a nyugati vakcinával kapcsolatban. Van 2-3-4-5 eset es van sok millió beoltott. A nyugati vakcinák esetében ez kiderül, ilyen alacsony számoknál is, megállnak megvizsgálják a legkisebb problémát is… A keleti vakcínáknál nem is tudnának róla, még ha sokkal több eset előfordult volna…. Ez a vérrögképződés nagyon nagyon kevés embernél fordul elő, és érdekes módon csak fiatalabb korosztályból, időseknél, 60 felett nem történt ilyen eset. A dolgot vizsgálják és addig is félre vannak az adagok.

Teljes inaktivált vírust tartalmazó oltás mint pl. a kínai sinopharm. Ez bizony a fekete ló az éjszakában tipikus esete. Nincsenek rendes dokumentációk nincs pontos hatásossági statisztika, engeélyezése is furcsa volt itthon, annyit tudunk , hogy sok millió embert oltottak vele. Az biztos, hogy rengeteg kérdés merül fel ezzel kapcsolatban. Miért nem kezdik el az engedélyezési eljárást eu szinten? Miért nincs rendes igazolt statisztika a hatékonyságról, miért van az, hogy van ahol harmadik oltást is adnak, mert nem alakul ki megfelelő immunválasz? Bármilyen vakcina jobb ,mint maga az oltás nélküli fertőzés és megbetegedés. Sajnos nem elég átlátható ez , reméljük változik, és nagyobb lesz a bizalom irántuk…..

Elvileg választhatsz a vakcinákból, gyakorlatilag feljánlanak egyet, ha nem kell akkor vársz a sorodra…. Teljesen egészséges embernek egyiktől sem kell félni. Akinek betegsége van, az háziorvosával konzultáljon, melyik típus ajánlott számára. Azt tudom, sajnos személyes érintettség kapcsán, hogy autoimmun betegnek pfizer/moderna.

A kérdés egy egészséges embernél nem is az, hogy bármelyik oltással beoltathatja e magát biztonságosan. Hanem az hogy 1. milyen szintű védettséget ad, 2. meddig ad védettséget, 3. mi lesz a védettségi igazolvánnyal

Az első és második típusú kérdést az idő fogja eldönteni. A harmadik viszont eléggé fontosnak tűnik.

Védettségi igazolvány


Egyelőre kiállítják, de még semmire nem használható. Viszont van egy nagyon jó példa ország. Izrael. Magas átoltottságot értek el, ezért gyakorlatilag visszaszorították megállították a vírust. A felnőtt lakosság 95%-a be van oltva, jelenleg tesztelik a gyerekek oltását. Mivel az egész világ erre az állapotra hajt, ezt az országot megnézve el tudjuk képzelni a közeli jövőt, ami a következő pár évben várható. Gyakorlatilag Izrael a kézzelfogható bizonyíték arra, hogy a világ jó úton jár, a megoldás a vakcina. Ott már nincs covid haláleset , van hogy napokon keresztül egy se. Az országban, a normális élet kezd visszatérni. Viszont sok mindenhez kell az igazolvány a védettségről. Pl. kinyitottak az éttermek. Aki az első oltását kapta meg az csak a teraszon ülhet le, aki mindkettőt az már bent is…. Szóval ez a következő évek realitása, ha megnézzük mi és hogyan történik ott, abból következtethetünk arra, hogyan fog telni a következő pár évünk. Magyarországon is kezdik kiállítani ezeket az igazolványokat az oltottaknak, gyógyultaknak. (figyelem a gyógyultság sosem ad olyan immunvédelmet mint az oltás, aki átvészelte enyhe tünetekkel, vagy anélkül, és újrafertőződik annál simén lehet a második vagy x. fertőzés súlyos lefolyású! Minél súlyosabb tünetekkel esik ét valaki a betegségen annál erősebb védettséget szerez.)

Ami nagy kérdés, hogy az EU-ban nem engedélyezett vakcinával oltottak igazolványát mennyire fogják elfogadni külföldön. Kemény mélytorkos hányós szopás lesz, ha a nem engedélyezett sinopharm vakcinával oltottak nem utazhatnak ….. Reméljük egységesen minden EU tagország el fogja fogadni ezt a vakcinát is védettség szempontjából.

Mit jelent ez ezen a területen?


Az oldalon ismerkedők bizony finoman fogalmazva is eléggé közeli kapcsolatba kerülnek (statisztikák szerint -13,12 cm távolságra egymástól :)). Tehét egy esetleges fertőzés borítékolható ha fertőzött ember találkozik védtelennel. Ugye a maszk itt nem játszik, mint megelőzési mód. Egyetlen megelőzés van , az oltás. Az oltással ELSŐSORBAN magadat véded. ELSŐSORBAN, DE NEM KIZÁRÓLAG. Ha be vagy oltva akkor a fentiek szerint azonnal el kezdesz harcolni egy fertőzéssel szemben, és nem engeded elterjedni a szervezetedben, ezáltal kevesebb vírus koncentrációt mutatsz, tehát kevesebbet is ürítesz. Egy beteg egy lehelettel milliónyi vírust ürít. Ha be vagy oltva akkor értelemszerűen sokkal kevesebbet - hiszen kevésbé tudja reprodukálni magát a szervezetedben. És ahhoz hogy a másik meg fertőződjön kell egy bizonyos vírus koncentráció, nem csak egy kósza vírusocska. Tehát ha be vagy oltva attól még lehet a szervezetedben vírus, rossz esetben fertőzöl is. Hiszen mint írtam, nem egy erőtér jön létre, amiről lepattan a kis mocsok, hanem gyorsabban tudod legyőzni, nem engeded el szaporodni a gyors immunválasznak köszönhetően. Pont mai hír, hogy kutatták azt, hogy pfizerrel oltottak milyen eséllyel adják át a vírust. Ez pedig közelít a nullához, ami marha jó hír. Tehát ahogy a maszk a környezetedet védi nelsősorba, és mésodsorbam téged, úgy az oltás elsősorban téged, de másodsorban a környezetet is védi - úgy néz ki igen nagy hatékonysággal!.

És nem szabad elfelejteni, az emberek nem robotok. Biológiai, egyedi lények. Minden ember más és más, minden ember egyedi , egyedileg reagál mindenre. Egyetlen eszköz, a statisztika és az átlagolás. Átlagban milyen hatással van az oltás - van akiben kevésbé valakiben jobban alakul ki immunválasz, van akinél több kellemetlen tünet jelentkezik pár napig, van akinél semmi…. egy biztos oltásba nem igazán haltak még bele, a covidban CSAK magyarországon eddig 21.000-en. Azt a pár nap rosszullétet ami elkap rossz esetben ki lehet bírni, a halált viszont nehéz túlélni….

Próbáltam minden információt összeszedni, mert sokan kértétek. Ha maradtak homályos vagy nem egészen világos részek a fejlesztési ötletekben jelezhetitek, és akkor kibővítem.

Webi

2021 . 04. 01.
Kezdőlap Hirdetés feladás/szerkesztés ÁSZF Adatkezelés Moderálási alapelveink Kapcsolat